Tinos ecolodge – Υλοποίηση

Η αποστολή του Tinos Ecolodge είναι να επιτύχει ένα αυτόνομο, βιώσιμο σύστημα λειτουργίας. Από τον αρχικό σχεδιασμό και την έρευνα των διαφόρων οικολογικών τεχνολογιών η ομάδα υλοποίησε τα δυο καταλύματα μέσω μιας αρκετά εκτεταμένης διαδικασίας σχεδιασμού. Τα δυο πέτρινα σπίτια ενσωματώθηκαν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η εφαρμογή παθητικών συστημάτων ηλιασμού, δροσισμού και αερισμού, η συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού και η διαχείριση υδάτινων λυμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα καταλύματα, καταστώντας τα το ανεξάρτητο από το κεντρικό δίκτυο παροχής. Η απλότητα της μορφής της των κτιρίων, η απουσία διακοσμητικών στοιχείων και η χρήση φυσικών υλικών ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την φυσική ομορφιά του τοπίου. 

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Κάτοψη μεγάλης πέτρινης κατοικίας

Το μεγάλο ισόγειο πέτρινο  σπίτι εμβαδού 45,2 τ.μ. αναπτύσσεται σε κάτοψη «Γ» και αποτελείται από το καθιστικό, την κουζίνα, τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο. Στη βορειοανατολική πλευρά του σπιτιού, το φωτεινό καθιστικό με την ενσωματωμένη ανοιχτή κουζίνα έχει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το φυσικό τοπίο. Στη νότια πλευρά του σπιτιού, σε συνέχεια του καθιστικού, φιλοξενείται η υπαίθρια τραπεζαρία σκιαζόμενη με πέργκολα. Τα δυο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο βρίσκονται στη δυτική πλευρά του σπιτιού. Στη νότιο δυτική πλευρά του σπιτιού, η κύρια κρεβατοκάμαρα ανοίγει σε μια δεύτερη εξωτερική βεράντα που καλύπτεται με πέργκολα από καλαμιές . Ο δεύτερος αυτός υπαίθριος χώρος καθιστικού διαμορφώθηκε ως συνέχεια του εξωτερικού πέτρινου τοίχου που προστατεύει το κτίριο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.


Αρχιτεκτονικά σχέδια της μεγάλης πέτρινης κατοικίας


Προσομοίωσης της πορείας του ήλιου στο οικόπεδο του Tinos Ecolodge

Κατά την περίοδο του σχεδιασμού των δυο κατοικιών, η ομάδα του Tinos Ecolodge χρησιμοποίησε προγράμματα προσομοίωσης της πορείας του ήλιου στο συγκεκριμένο οικόπεδο προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις του ήλιου σε σχέση με το έργο του και το περιβάλλον του. Η διαδρομή του ήλιου είναι μια οπτική απεικόνιση της κίνησης του ηλίου μέσα στον ουρανό στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση του έργου (στα περίχωρα της Τήνου). Η μελέτη της κίνησης του ήλιου κατά την διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τα κτίρια και το γύρω περιβάλλον του χρησιμοποιήθηκε στον έλεγχο της σωστή λειτουργίας του κελύφους του κτιρίου. Ο ευνοϊκός προσανατολισμός των σπιτιών, η μορφή τους, το μέγεθος των κτιριακών όγκων, το μέγεθος των ανοιγμάτων και οι σκιάσεις, επιλέχθηκαν με βάση την εποχική κίνηση του ήλιου, ώστε να έχουν αρκετό ηλιασμό και θερμικά κέρδη το χειμώνα στους χώρους διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια, ενώ το καλοκαίρι να εξασφαλίζεται επαρκής σκίαση. Τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν στον άξονα βορρά – νότου και συμβάλλουν στο φυσικό διαμπερή αερισμό της κατοικίας. Παρακάτω παραθέτονται διαγράμματα, τα οποία δείχνουν τη διαδρομή του ήλιου και τη διαδικασία αλλαγής της περιοχής σκιάς, τέσσερις συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Ετήσια διαδρομή ηλίου και φάσμα σκίασης του μικρού πέτρινου σπιτιού μέσα στο χρόνο


Υπολογισμός συντελεστή φυσικού φωτισμού

Παραλλαγή: Το βόρειο παράθυρο μεταφέρθηκε στη δυτική γωνία. Τοποθετήθηκαν δύο φεγγίτες 60Χ60 cm, ένας στο υπνοδωμάτιο και ένας στο σαλόνι. Ώρα: 14: 00

Τα επίπεδα φωτός μέσα στα σπίτια προσομοιώθηκαν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, βοηθώντας στην τοποθέτηση των παραθύρων και των φεγγίτων στις επιθυμητές θέσεις προκειμένου να επιτύχουν βέλτιστες συνθήκες φωτισμού. Ο ‘συντελεστής φυσικού φωτισμού’ (daylight factor) είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος δείκτης απόδοσης για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των συνθηκών οπτικής άνεσης μέσα στα κτίρια. Αξιολογεί την ποσότητα και τη διανομή του διάχυτου φωτός στο κτίριο σε σχέση με την ποσότητα διάχυτου φωτός που διατίθεται έξω σε συνθήκες νεφοσκεπού ουρανού και εκφράζεται ως ποσοστό. Τα επίπεδα συντελεστή φυσικού φωτισμού καθορίζονται σε κάτοψη και τομή.

Η διαφοροποίηση της θέσης των φωτεινών πηγών και της γεωμετρίας των ανοιγμάτων, όπως παρατηρείται στο παρακάτω σχήμα, τροποποιεί την ποσότητα και την κατανομή του φυσικού φωτισμού στο χώρο.  


Κατασκευή

(δεξιόστροφα από τα αριστερά) Θεμελίωση του μικρού πέτρινου σπιτιού. Η βασική υποδομή για τα λύματα, το γλυκό νερό και το ηλεκτρισμό τοποθετήθηκε στα θεμέλια. (επόμενη εικόνα) Διαδικασία κατασκευής υπόγειας δεξαμενής. Η δεξαμενή που απαιτείται για την αποθήκευση του βρόχινου νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η δεξαμενή 240τμ σκληρής επιφάνειας συλλέγει περίπου 100.000 λίτρα βρόχινου νερού για 6-8 άτομα και για άρδευση των κήπων. (Τελευταία εικόνα) Πλάκα από σκυρόδεμα που διαμορφώνει το ισόγειο του μικρού πέτρινου σπιτιού.

Κατασκευή του μεγάλου πέτρινου σπιτιού. Άδειοι σωλήνες όδευσης ηλεκτρικών καλωδίων τοποθετήθηκαν εντός των δαπέδων και της τοιχοποιίας κατά την διάρκεια της κατασκευής, ώστε η εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση να μην είναι εμφανή στον τελικό επίχρισμα του τοίχου και στην εσωτερική πέτρινη τοιχοποιία.

(δεξιόστροφα από τα αριστερά) Οι πετράδες εργάστηκαν σε ομάδες των 2, ο ένας στο εξωτερικό τοίχο και ο άλλο στο εσωτερικό. Το πέτρινο τοίχωμα έχει πάχος 50 cm. Μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής πλευράς του τοίχου, υπάρχει μια γέμιση από μικρότερες ακατέργαστες πέτρες και κονίαμα. (Επόμενη εικόνα) Αρχικά χτίστηκε το μικρό πέτρινο σπίτι. Το 30% των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν ανασκάφθηκαν κατά την εκσκαφή. Οι υπόλοιπες πέτρες προέρχονταν από ένα τοπικό λατομείο. (τελευταία εικόνα) Τοποθετήθηκαν μεγάλες ακανόνιστες πέτρες ως ανώφλι- οριζόντιο δοκάρι στην κορυφή των θυρών και των παραθύρων.

Κατασκευή ξύλινης οροφής η οποία μονώθηκε με Dow 5cm (Μονωτική πολυστερίνη από εξώθηση / XPS). Η πλάκα σκυροδέματος χύθηκε πάνω από το στρώμα μόνωσης.

(Αριστερή φωτογραφία) Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονιάς στις βεράντες και στο εσωτερικό δάπεδο. Ζεστά, γιήνα χρώματα τσιμεντοκονίας επιλέχτηκαν για την επένδυση δαπέδων (εσωτερικών και εξωτερικών), πεζουλιών και κτιστών επίπλων στην κουζίνα και στο μπάνιο. (Δεξιά εικόνα) Κατασκευή χτιστού πάγκου κουζίνας.

(δεξιόστροφα από τα αριστερά) Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν από τοπικό μαραγκό κατά παραγγελία. Στα μεγάλα ξύλινα παράθυρα χρησιμοποιήθηκαν γερμανικοί μηχανισμοί ώστε να κλείνουν όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς τα ανοίγματα. Τα κουφώματα τοποθετήθηκαν στην μέση του πέτρινου τοίχου με σκοπό τον περιορισμό τη ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάτε από το ξύλινο πλαίσιο και την καλύτερη προστασία από το βρόχινο νερό. Τοποθετήθηκαν διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες με γέμισμα του διακένου με argon gas και επίστρωση χαμηλής εκπομπής (Low-e). (επόμενες δυο εικόνες) Κατασκευή ξύλινης πέργκολας με καλαμωτή. Το στέγαστρο με καλαμιές προσφέρει σκίαση ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τον αέρα να περάσει.


Θέλω να ευχαριστήσω το Νίκο Μπουντάου για τις πληροφορίες και το εποπτικό υλικό που μου παραχώρησε. Σύντομα θα δημοσιεύσω και άλλα άρθρα για τα δυο αυτά οικολογικά και ενεργειακά αποδοτικά κατάλυματα στη Τήνο.

Επιστρέψτε στο part No1 >

Σχετικά άρθρα