Δυο βιοκλιματικά καταλύματα στη Τήνο

Το Tinos Eco Lodge απέχει πολύ από τα δημόσια δίκτυα παροχής, ρεύμα, αποχέτευση και νερό. Αυτές οι περιστάσεις, σε συνδυασμό με την φιλοσοφία των ιδιοκτητών για μια καλύτερη, οικολογική, οικονομική και βιώσιμη λύση οδήγησαν στην επιλογή, το σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών εκτός δικτύου. Ως αποτέλεσμα, οι δυο κατοικίες επιτυγχάνουν μέγιστες συνθήκες άνεσης με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Στην ανατολική πλευρά του πανέμορφου νησιού της Τήνου, λίγο πριν φτάσετε στις όμορφες παραλίες Σάντα Μαργαρίτα και Λυχναφτιά, βρίσκεται το Tinos Ecolodge ένας φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικός προορισμός. Τα καταλύματα υπόσχονται να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τις καθημερινές τους συνήθειες, να προσφέρουν χαλάρωση και υγιή διαβίωση σε επαφή με τη φύση. Το οικόπεδο κατάφυτο με βελανιδιές διασχίζεται από ρέμα με μεγάλα πλατάνια και πυκνή βλάστηση, γεγονός που κάνει αυτό το μέρος πολύ πράσινο και άγριο. Η θέα προς το Αιγαίο πέλαγος και τα νησιά Μύκονο και Ικαρία ολοκληρώνουν την εικόνα του τοπίου, προσφέροντας την δυνατότητα στο χρήστη να απολαύσει την ομορφιά της φύσης και την απλότητα της.

Η διευθέτηση των δύο κατοικιών πάνω στο επικλινές οικόπεδο προσφέρει υπέροχη και πανοραμική θέα στο τοπίο και το Αιγαίο.

Οι δυο πετρόκτιστες κατοικίες είναι απόλυτα ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον, εμπνευσμένες από τα παραδοσιακά σπίτια των ελληνικών νησιών και κατασκευασμένες με τοπική φυσική Τηνιακή πέτρα και ξύλο, τα δυο κυρίαρχα υλικά επιλογής. Ωστόσο, τα υλικά αυτών των παραδοσιακών κτιρίων έχουν συνδυαστεί με νέες τεχνικές δόμησης δημιουργώντας δυο θερμικά αποδοτικές σύγχρονες κατοικίες, που συνδυάζουν λειτουργικότητα και φινέτσα. Η εκμετάλλευση των εξαιρετικών δυνατοτήτων του οικοπέδου ως προς τον προσανατολισμό, την κλίση και τη θέα αποτέλεσαν βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό των δυο κατοικιών.  

Βιώσιμος σχεδιασμός

Μετά από έρευνα και μελέτη εφαρμόστηκαν οι παρακάτω λύσεις:

  • χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως του ήλιου και του αέρα
  • παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκα πάνελ
  • συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού σε στέρνα 100 κυβικών
  • διαχείριση υδάτινων λυμάτων
  • μετατροπή της ανθρώπινης κοπριάς σε λίπασμα
  • επεξεργασία λυμάτων για μη εδώδιμα φυτά και δέντρα
  • καθαρισμό των υγρών αποβλήτων με την ριζοτεχνική μέθοδο του τεχνητού καλαμιώνα και την επαναχρησιμοποίηση του φιλτραρισμένου νερού για πότισμα
  • αξιοποίηση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας, για φυσικό φωτισμό και θέρμανση
  • χρήση ξύλινων κουφωμάτων υψηλής ποιότητας και ενεργειακών υαλοπινάκων
  • διαμπερής αερισμός
  • σκίαση των υπαίθριων χώρων με πέργκολες επενδυμένη με καλαμιώνες
  • χρήση τοπικών υλικών για την κατασκευή, την Τηνιακή πέτρα
  • προσφορά εργασίας στους παραδοσιακοί χτίστες της Τήνου (ντόπιους πετράδες)

Δυο πέτρινες κατοικίες

Η μεγάλη κατοικία με εμβαδόν 45,2 τ.μ. αναπτύσσεται σε “Γ” σχέδιο κάτοψης και η μικρή με εμβαδόν 31,4 τ.μ. σε ορθογώνιο σχέδιο κάτοψης. Τα δυο κτίρια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, με σκοπό τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των επισκεπτών. Κάθε κατοικία στεγάζει ένα ευρύχωρο φωτεινό σαλόνι που γειτονεύει με το χώρο της κουζίνας, ένα μπάνιο και δυο υπνοδωμάτια στο μεγάλο σπίτι και ένα δωμάτιο στο μικρό. Το μεγάλο σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε άτομα ενώ το μικρό τρία. Η κουζίνα ανοίγει προς τη μεγάλη βεράντα με κήπο μπροστά από το σπίτι, και διαθέτει χτιστό καναπέ και υπαίθρια τραπεζαρία. Υπάρχει επίσης μια μικρότερη βεράντα στη νότια πλευρά του μεγάλου σπιτιού σε συνέχεια του ενός υπνοδωμάτιο. Οι εξωτερικοί λιθόκτιστοι τοίχοι προστατεύουν τα κτίσματα από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους του νησιού, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν μικρά πεζούλια – υπαίθρια καθιστικά.

Η τοποθέτηση των ανοιγμάτων έγινε κυρίως προς τον νότο και την ανατολή με σκοπό τον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων, δημιουργώντας παράλληλα οπτικές φυγές προς την θάλασσα, τον Ακέρατο και τα κυκλαδίτικα νησιά. Ο σχεδιασμός των δύο σπιτιών επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν στο έπακρο τον ήλιο, το φυσικό φως και τη θέα.

Εσωτερικός χώρος

Ο εσωτερικός χώρος είναι άνετος και φιλόξενος. Η προσεκτική μινιμαλ σε συνδυασμό με παραδοσιακά στοιχεία εσωτερική διακόσμηση συνδυάζει λειτουργικότητα, άνεση και υψηλή αισθητική, δημιουργώντας μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα. Τα έπιπλα, τα πατώματα και τα έργα ζωγραφικής κατασκευάζονται επί παραγγελία.

Η προσεγμένη, μίνιμαλ, παραδοσιακή διακόσμηση στο εσωτερικό των κατοικιών, συνδυάζει λειτουργικότητα, άνεση και υψηλή αισθητική, δημιουργώντας μία ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα.
Οι πέτρινες επιφάνειες παραμένουν εμφανείς και εσωτερικά, ενώ τα δάπεδα επενδύθηκαν με χυτή τσιμεντοκονία σε ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Η υψηλή θερμική μάζα των κτισμάτων από πέτρα σε συνδυασμό με τα ξύλινα κουφώματα έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους σε σχετικά σταθερά ενδιάμεσα επίπεδα όλο το χρόνο.

Το μινιμαλ στυλ της κύριας κρεβατοκάμαρας σε συνδυασμό με τον εμφανλη πέτρινο τοίχο δημιουργεί ένα γαλήνιο χώρο που είναι ιδανικός για χαλάρωση.

(δεξιόστροφα από αριστερά) Χτιστός πάγκος κουζίνας. Στην αριστερή πλευρά του εξωτερικού πέτρινου τοίχου υπάρχουν δύο εσοχές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση τροφίμων και αντικειμένων. (επόμενη εικόνα) Νησιώτικη ξύλινη ντουλάπα στο κυρίως υπνοδωμάτιο. (τελευταία εικόνα) Ένα παλιό ξύλινο παράθυρο μετατράπηκε σε καθρέφτη μπάνιου.

Λόγω των χαρακτηριστικών της φυσικής πέτρας (υψηλή θερμική ισχύς) και την υψηλή θερμική μάζα των εξωτερικών τοίχων πάχους 50 εκ., τα σπίτια προστατεύονται καλά από τις καιρικές συνθήκες και η θερμική άνεση διατηρείται σταθερή όλο το χρόνο.

Εξωτερική διαμόρφωση

Η σχέση του κτιρίου με το εξωτερικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο κήπος και το κτίριο λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι δυο κατοικίες ενσωματώνονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον. Η διάταξη των κτισμάτων πάνω στις υψομετρικές γραμμές του λόφου αλλά και των αυλών τους, αφήνουν αδιάσπαστη τη συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος. Η χρήση τοπικών υλικών, της πέτρας και του ξύλου, η ελεύθερη ανάπτυξη της βλάστησης πάνω στις κατασκευές δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας του φυσικού με το κτισμένο περιβάλλον.

Η ομάδα του Tinos-Ecolodge:

Μαρίλια Καλούλη: Σπούδασε αγροτικούς πόρους και περιβαλλοντική πολιτική και εργάστηκε για περιβαλλοντικά έργα σε διάφορους τομείς, με στόχο την προώθηση του οικοτουρισμού και της διατήρησης. Σήμερα η Μαρίλια διευθύνει το Tinos-Ecolodge σε συνεργασία με τον Νικόλαο Μπουντάου.
Νικόλας Μπουντάου: Σπούδασε αρχιτεκτονική Τοπίου και εργάζεται στον τομέα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της εκπαίδευσης, ενώ είναι και διαχειριστής της Tinos Ecolodge.
Ronan Lewis: Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο των κατασκευών με πρόσβαση με σχοινιά.
Rafael Krause: Σπούδασε Αρχιτεκτονική Τοπίου και εργάζεται ως εκπαιδευτικός με έφηβους στο τομέα της Αρχιτεκτονικής τοπίου.

Continue reading >

Σχετικά άρθρα