Οικολογική εξοχική κατοικία στη Σκωτία

Στο λιμάνι του νησιού Ούλβα (Ulva) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ένα απομακρυσμένο οικισμό στη δυτική ακτή του νησιού Μαλ (Mull), κατασκευάσθηκαν δύο εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες ίσου εμβαδού (89 τ.μ. η κάθε μια), με πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης (εκτιμάται ότι χρειάζονται 17ευρώ το μήνα για θέρμανση). Το αρχιτεκτονικό γραφείο Thorne Wyness δημιούργησε δυο μοντέρνες, άνετες, φωτεινές και οικονομικά προσιτές κατοικίες, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις αρχές του Παθητικού κτιρίου.

Η αρχιτέκτονας Jenny Wyness επέλεξε τη διασταυρούμενη ξυλεία (Cross Laminated Timber – CLT) για την κατασκευή του κτιριακού όγκου – ένα έξυπνο άκαμπτο δομικό υλικό από συμπαγές ξύλο. Το CLT επέτρεψε να δημιουργηθούν μεγάλοι εσωτερικοί χώροι και βοήθησε να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα αεροστεγανότητας και συνεχή μόνωση, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών. Το κτίριο πέτυχε αεροστεγανότητα 0.39 αλλαγές αέρα ανά ώρα, καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με το πρότυπο του παθητικού σπιτιού κυμαίνεται στις n50 = 0,6 αλλαγές αέρα ανά ώρα.

Λεπτομέρεια από το δομικό υλικό με το οποίο κατασκευάστηκε ο κτιριακός όγκος, τη διασταυρούμενη ξυλεία – Cross Laminated Timber (αριστερή εικόνα). Λεπτομέρεια της εξωτερικής όψης του κτιρίου, επενδυμένης με ξύλινες σανίδες (δεξιά εικόνα). Photo source: passivehouseplus.ie

Τα σπίτια έχουν μέτριου μεγέθους βόρεια, ανατολικά και δυτικά υαλοστάσια, τα οποία είναι ορατά από το δρόμο, και μεγάλα ανοίγματα με τριπλά τζάμια στο νότο που έχουν θέα τον κήπο. Οι όψεις των σπιτιών, ακολουθώντας την παραδοσιακή, λαϊκή Σκωτσέζικη αρχιτεκτονική, επενδύθηκαν με ξύλινες σανίδες σκωτικής λάριξ (κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας των Πευκωδών) και κυματοειδείς γαλβανισμένες επιφάνειες σε μπλε χρώμα εμπνευσμένες από τα χρώματα της θάλασσας. Η στέγη είναι επενδυμένη με κυματοειδείς γαλβανισμένες επιφάνειες, ένα φτηνό, παραδοσιακό υλικό στέγης στην περιοχή.

Η νότια όψη των κατοικιών photosource: passivehouseplus.ie

Εσωτερικά, δίνεται έμφαση στην κουζίνα, στον τραπεζαρία και στον χώρο διαβίωσης ως την καρδιά της οικογενειακής ζωής και υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ αυτών των χώρων, του κήπου και του άγριου τοπίου.

Η θερμικά ανθεκτική κατασκευή, μαζί με το κατάλληλο προσανατολισμό και μέγεθος των ανοιγμάτων (σύμφωνα με το βιοκλιματικό σχεδιασμό) και την εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης προσεγγίζει πολύ το πρότυπο του Παθητικού κτιρίου.

Εσωτερική άποψη της τραπεζαρία και του χώρο διαβίωσης. photosource: thornewyness.co.uk

Η θέρμανση των σπιτιών παρέχεται κυρίως από ηλεκτρικούς θερμαντήρες Dimplex 1kW τοποθετημένοι στους κύριους χώρους διαβίωσης, μαζί με μια ηλεκτρική κρεμάστρα για πετσέτες στο μπάνιο. Η ανάγκη για συμβατική κεντρική θέρμανση είναι περιορισμένη, η ζήτηση για θέρμανση χώρου σύμφωνα με το λογισμικό Passive House Planning Package είναι 17,51 kWh/m2/έτος (συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας αποθήκευσης στην οροφή).

Το ζεστό νερό χρήσης παρέχεται κυρίως από ηλιακούς συλλέκτες το καλοκαίρι και με ηλεκτρική υποστήριξη το χειμώνα. Το μηχανικό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας εξασφαλίζει καλής ποιότητας εσωτερικό αέρα, εξοικονομεί ενέργεια, ελέγχει την υγρασία σε όλο το σπίτι και ελαχιστοποιεί τις οσμές από το μαγείρεμα από την ανοιχτή κουζίνα.

Στοιχεία έργου:
Ολοκληρώθηκε: Ιούνιος 2017
Τοποθεσία: Νήσος Μουλ, Σκωτία
Προϋπολογισμός: 472,37  € 
EPC: Β83
Πρότυπο: AECB Silver Standard
Θερμικό φορτίο (PHPP): 11,06 W / m2
Πρωτογενής ενεργειακή ζήτηση (PHPP): 111kWh / m2 / έτος 

Οι κατοικίες πληρούν το πρότυπο κατασκευής χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης PHI, αλλά δεν είναι πιστοποιημένες.

Σχετικά άρθρα