Ξύλινες παθητικές κατοικίες στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας

Με αφορμή το προσεχώς συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο, θα ήθελα να γράψω για τον Γερμανό αρχιτέκτονα Georg Zielke, ο οποίος θα ηγηθεί της ανοιχτής συζήτησης “Παθητικό κτίριο: Μια έξυπνη ιδέα! Πού είναι η ζήτηση;”.

Ο Georg Zielke είναι αρχιτέκτονας με πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών φιλικών προς το περιβάλλον και με χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμό. Το γραφείο του βρίσκεται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, Από το 2002 ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατοικιών σύμφωνα με το πρότυπο παθητικής κατοικίας.

Τα κύρια ενδιαφέροντα και ικανότητές του είναι:

 • κατασκευή οικολογικά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών
 • χρήση οικολογικών οικοδομικών υλικών
 • αξιοποίηση και ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων
 • τυποποίηση της σχεδιαστικής διαδικασίας κτιρίων
 • χρήση ανακυκλώσιμων υλικών

Στο τελευταίο μου ταξίδι στο Ντάρμσταντ, επισκέφτηκα ένα συγκρότημα κατοικιών στο Kranichstein, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Georg Zielke.

Οι επτά κατοικίες σχεδιάστηκαν και ανεγέρθηκαν με προκατασκευασμένα ξύλινα πλαίσια. Αρχικά, κατασκευάστηκε μια σειρά από υπόγειους χώρους χρησιμοποιώντας μπλοκ σκυροδέματος, πάνω στους οποίους τοποθετήθηκε ο ξύλινος σκελετός των κατοικιών. Η πλάκα του ισογείου εδράζεται τουλάχιστον 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Οι κατόψεις των σπιτιών έχουν σχεδιαστεί ξεχωριστά, ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε πελάτη. Κάθε σπίτι διαθέτει σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Το σύστημα απορροφά τον ζεστό αέρα και την υγρασία από τα βοηθητικά δωμάτια όπως η κουζίνα και το μπάνιο και διανέμει νωπό, φιλτραρισμένο, ζεστό αέρα στα κύρια δωμάτια, όπως το καθιστικό και τα υπνοδωμάτια. Ο εξερχόμενος ‘βρόμικος’ αέρας διασταυρώνεται με τον νωπό εισερχόμενο χωρίς να έρθει σε άμεση επαφή, ανακλώντας τη θερμική ενέργεια του. Η θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης παρέχονται μέσω συστήματος τηλεθέρμανσης (DHN).

Οι όψεις επενδύθηκαν με ακατέργαστο, ακατέργαστο ξύλο πριονισμένης ξυλείας. Η κατακόρυφη επένδυση ξυλείας διακόπτετε από χρωματιστά πλαίσια αλουμινίου – κάθε σπίτι διαθέτει διαφορετικό χρώμα. Οι διαδικασίες γήρανσης των κτιρίων μπορεί και πρέπει να είναι ορατές: όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του σπιτιού, τόσο πιο αργυρές γίνονται οι σανίδες της κόλλας και τόσο πιο πολύχρωμα εμφανίζονται τα πάνελ. Οι περσίδες που είναι ενσωματωμένες στην πρόσοψη προσφέρουν θερινή προστασία από την υπερθέρμανση. Το εσωτερικό κλίμα είναι επομένως εξαιρετικά άνετο τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Μεταξύ του ξύλινου σκελετού των κατοικιών και της ξύλινης επένδυσης εφαρμόστηκε μόνωση 30 εκ., διατηρώντας σταθερή τη θερμική μάζα των σπιτιών. Τα σπίτια διατηρούνται ζεστά το χειμώνα μέσω του ηλιακού φωτός και της θερμότητας που εκπέμπεται από τους ανθρώπους και τις ηλεκτρικές συσκευές, με αποτέλεσμα οι απατήσεις για θέρμανση να είναι περιορισμένες.

Επιλεγμένα χαρακτηριστικά των κατοικιών:

 • ενεργειακά αποδοτική κατασκευή
  εξωτερική μόνωση 30εκ., σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αεροστεγανότητα, περιορισμός θερμογεφυρών
 • σύστημα αξιοποίησης των ομβρίων υδάτων
 • χρήση οικολογικών οικοδομικών υλικών
  ξύλινη κατασκευή: Δόθηκε μεγάλη σημασία στην προστασία του ξύλου. Η χημική συντήρηση του ξύλου αποφεύγεται σκόπιμα.
 • φυτεμένες στέγες

Ο εξωτερικός χώρος ολοκληρώθηκε το 2015, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των χώρων πρασίνου. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου χρειάστηκαν συνολικά περισσότερα από 10 χρόνια. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Η συνοικία αυτή σχεδιάστηκε ‘ελεύθερη από αυτοκίνητα’. Αυτό καθίσταται εφικτό με την πολύ καλή σύνδεση που έχει με το δημόσιο συγκοινωνιακό σύστημα του Ντάρμσταντ, μια καινούργια γραμμή τραμ.

Σχετικά άρθρα