Παθητική κατοικία στην Ν. Ιονία, Βόλου

Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Βόλο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ένα καινούργιο Παθητικό Σπίτι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την X-G group of engineers. Η νέα κατοικία, βασισμένη στο πρότυπο του παθητικού κτιρίου, ενσωματώνεται ομαλά στον υφιστάμενο οικιστικό ιστό της Ν. Ιωνίας Βόλου. Αυτή η κομψή μοντέρνα κατοικία αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας χώρος διαβίωσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας. 

Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν για να επιτευχθεί το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα είναι:

  • Μέγιστο απαιτούμενο πάχος εξωτερικής μόνωσης για τη κλιματική ζώνη του Βόλου
  • Απουσία θερμογεφυρών
  • Στεγανοποίηση
  • Βελτιστοποίηση των ηλιακών κερδών με την δημιουργία ανοιγμάτων και σκιάσεων
  • Αξιοποίηση της θερμική μάζας του κτιρίου
  • Μη υλοποίηση προβόλων και προεξοχών
  • Μείωση, στο μέτρο του δυνατού, της έκθεσης του κελύφους του κτιρίου στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες με την προσθήκη γειτονικών μη θερμαινόμενων βοηθητικών χώρων
  • Αξιοποίηση της ενέργειας που εκπέμπεται από τους ενοίκους, τις ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο, φωτεινό σπίτι 299 τ.μ. με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εσωτερικού αέρα, θερμική άνεση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Το σπίτι αποτελείται από τέσσερις αυτόνομους όγκους που αλληλοσυνδέονται, σχηματίζοντας ένα αίθριο στη νότια πλευρά του σπιτιού.

Ο κύριος όγκος στεγάζει ένα ευρύχωρο φωτεινό σαλόνι που γειτονεύει με το χώρο της κουζίνας, ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο, ένα δωμάτιο επισκεπτών και ένα μικρό WC στο ισόγειο. Μια μεταλλική σκάλα με ξύλινη επένδυση οδηγεί σε δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο στον επάνω όροφο.

Στη νότια πλευρά, ένας δεύτερος όγκος φιλοξενεί το χώρο στάθμευσης και μια αποθήκη. Αυτός ο έξυπνα ενσωματωμένος χώρος αποθήκευσης δίπλα στο παθητικό σπίτι ενισχύει τη θερμική αντίσταση του περιβλήματος του κτιρίου.

Ο τρίτος όγκος τοποθετημένος στη δυτική πλευρά φιλοξενεί ένα ηλιακό χώρο. Λόγω του προσανατολισμού του, η νότια γυάλινη όψη του, που βλέπει προς την αυλή, μεγιστοποιεί τα ηλιακά κέρδη. Οι γυάλινες επιφάνειες μπορούν να σφραγίσουν το χειμώνα βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Το καλοκαίρι, ο ηλιακός χώρος προστατεύεται από την θερμική ακτινοβολία μέσω ενός μηχανοκίνητου συστήματος ρολών σκίασης.

Ο τέταρτος όγκος στα ανατολικά είναι ένας εξωτερικός ημιυπαίθριος χώρος που στεγάζει την κύρια είσοδο της κατοικίας, προστατεύοντας παράλληλα το περίβλημα της κατοικίας από τις καιρικές συνθήκες.

Μηχανολογικά Συστήματα

Ο χώρος διαβίωσης χωρίστηκε σε τέσσερις θερμικές ζώνες, κάθε μία με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας, έτσι ώστε σε κάθε χώρο να μπορούν να επιλεγούν διαφορετικές απαιτήσεις κλιματισμού, θέρμανσης και ψύξης.

Το κεντρικό σύστημα θέρμανσης του κτιρίου αποτελείται από ένα λέβητα αερίου. Η θέρμανση των χώρων παρέχεται μέσω τριών θερμαντικών σωμάτων (τύπου πετσετοκρεμάστρα), 700 θερμίδων το καθένα, τα οποία είναι τοποθετημένα ένα σε κάθε λουτρό. Οι εσωτερικές τοιχοποιίες μεταξύ λουτρών και υπνοδωματίων διοχετεύουν στα δωμάτια τα μικρά ποσά ενέργειας που απαιτούνται, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται 2ο Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία στα λουτρά, μία απαίτηση που επιβάλλεται κατά τα διεθνή πρότυπα θερμικής άνεσης.

Στην κουζίνα, η θερμική ενέργεια που απελευθερώνεται από τις ηλεκτρικές συσκευές (για φωτισμό και μαγείρεμα) αρκεί για τη θέρμανση χώρου. Ο χώρος είναι προστατευμένος από την ηλιακή θερμότητα. Στο υπόγειο η θερμική ενέργεια που διαχέεται από τον σύστημα μηχανικού αερισμού επαρκεί για τη θέρμανση του χώρου.

Το σύστημα κεντρικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας που εγκαταστάθηκε, παρέχει συνεχώς φρέσκο καθαρό αέρα, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικά ποσά ενέργειας. Τα πρόσθετα ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος (Bypass, εναλλάκτης θερμότητας υπεδάφους «αέρα-χώμα» από την REHAU με HRE: 82%) συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμικής άνεσης επιτρέποντας συγχρόνως στο σύστημα να παρέχει, εκτός από τον καθαρό αέρα, σημαντικά ποσά θέρμανσης και ψύξης στο κτήριο.

Για να εξασφαλιστεί η ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες, εγκαταστάθηκαν δυο κλιματιστικά, ένα σε κάθε όροφο.

Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ελέγχου περσίδων σκίασης επιτρέπει ή εμποδίζει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας κατά το δοκούν, χωρίς να εμποδίζει το φυσικό φωτισμό και τη θέα από τους εσωτερικούς χώρους προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Το ζεστό νερό τροφοδοτείται μέσω ενός επιτοίχιου λέβητα αερίου και ενός θερμικού ηλιακού συλλέκτη με επιφάνεια: 5,2m². Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι τοποθετημένοι στην οροφή του κτιρίου και το δοχείο αδράνειας στο υπόγειο.

(δεξιόστροφα από το επάνω αριστερό μέρος) Εγκατάσταση μόνωσης EPS (033) πάχους από 200mm έως 350mm στη θεμελίωση του κτιρίου μειώνοντας έτσι τη ροή θερμότητας και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του. (επόμενη εικόνα) Πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος διαμορφώνουν το υπόγειο και το ισόγειο του κτιρίου, μονωμένες με EPS (033) πάχους από 150mm μέχρι 200mm και από πάνω ελαφροσκυρόδεμα 40mm. Οι τοίχοι θεμελίωσης και οι πλάκες από σκυρόδεμα έχουν επενδυθεί με μεμβράνη στεγανοποίησης που εφαρμόζεται επάνω στην εξωτερική μόνωση για να αποφευχθούν προβλήματα υγρασίας. (επόμενη εικόνα) Συμβατική κατασκευή, μπετόν – τούβλο. (επόμενες 2 εικόνες) Εφαρμογή μόνωσης EPS (033) πάχους από 200mm μέχρι 350mm στους εξωτερικούς τοίχους. (τελευταία εικόνα) Στις εσωτερικές επιφάνειες του κελύφους -κατακόρυφες και οριζόντιες-  εφαρμόστηκε σοβάς για να επιτευχθούν τα αναγκαία επίπεδα αεροστεγανότητας. Στα σημεία που συνδέονται οι εξωτερικοί τοίχοι με τα κουφώματα και σε όλες τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις τοποθετήθηκαν ειδικές μεμβράνες, ταινίες και κολάρα αεροστεγανότητας. Επίσης στην εικόνα βλέπουμε το μεταλλικό σκελετό για την στερέωση γυψοσανίδας. Στο κενό χώρο που δημιουργείται ανάμεσα στην οροφή και την γυψοσανίδα θα κρυφθούν οι αγωγοί του συστήματος αερισμού.

Πληροφορίες έργου


Αρχιτεκτονική Μελέτη: Στέφανος Θωμάς Χατζούλης / XG group of engineers

Στατική Μελέτη: Χριστίνα Γεωργιάδη / XG group of engineers

Κατασκευή: Στέφανος Θωμάς Χατζούλης / XG group of engineers

Φυσική κτιρίου: Στέφανος Θωμάς Χατζούλης / XG group of engineers

Λεπτομέρειες: Στέφανος Θωμάς Χατζούλης / XG group of engineers

Φωτογραφικό υλικό: © Γιώργος Γκουτζούλιας / Light Box

In Detail


Τύπος κτιρίου: Μονοκατοικία 299,24 τ.μ. 

Τοποθεσία: Βόλος, Μαγνησία, Ελλάδα

Χρόνος κατασκευής: 2017

Ετήσιες ανάγκες κτηρίου για θέρμανση/ μ2: 11 KWh/m2y

Απαιτούμενη ισχύς συστημάτων θέρμανσης / μ2 = 13 W/m2

Ετήσιες ανάγκες κτηρίου για ψύξη / μ2 : 13 KWh/m2y

Απαιτούμενη ισχύς συστημάτων ψύξης / μ2 = 9 W/m2

Απαίτηση πρωτογενούς ενέργειας: 66 kWh / (m2a) για εγκαταστάσεις θέρμανσης, ζεστό νερό οικιακής χρήσης, ηλεκτρικό ρεύμα οικιακής χρήσης και βοηθητικό ηλεκτρικό ρεύμα υπολογιζόμενο σύμφωνα με το PHPP

Αεροστεγανότητα (@ 50 Pascals pressure): 0,54/h air changes per hour 

Εξωτερικοί τοίχοι: τούβλο 90mm, μόνωση EPS (033) πάχους από 200mm μέχρι 350mm. Uwall = 0,126 W/(m2K)

Οροφή: οπλισμένο σκυρόδεμα 150mm, μόνωση EPS (033) 300mm. Uceiling = 0,116 W/(m2K)

Δάπεδο υπογείου / πλάκα ορόφου: ελαφροσκυρόδεμα 40mm, μόνωση EPS (033) πάχους από 150mm μέχρι 200mm, οπλισμένο σκυρόδεμα 300mm. Ufloor = 0,222 W/(m2K)

Παράθυρα: Uwindow = 1,019 W/(m2K)

Κούφωμα: KOEMMERLING, KBE 76, PVC double + single frame. U w-value = 0.88 W/(m2K). 

Υαλοπίνακας κουφώματος: Guardian – Climaguard 4/16/4/16/4 Ar90%. U g-value = 0.69 W/(m2K) g -value = 62 %

Σύστημα θέρμανσης: Επιτοίχιος λέβητας αερίου

Σύστημα αερισμού: WOLF , CWL 300 EXCELLENT, κεντρικό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας με Bypass και εναλλάκτη θερμότητας υπεδάφους «αέρα-χώμα» από την REHAU με HRE: 82%

Εικόνες


Σχετικά άρθρα