Μύθος 1ος: Ένα παθητικό σπίτι είναι πολύ ακριβό να κατασκευαστεί
Η ανοικοδόμηση ενός παθητικού σπιτιού μπορεί να είναι δαπανηρή, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το κόστος για την κατασκευή ενός παθητικού σπιτιού κυμαίνεται μεταξύ 5 – 45% σε σύγκριση με την κατασκευή ενός συμβατικού σπιτιού. Αυτό το κόστος μπορεί να μειωθεί μεταξύ 0 – 5%, εξακολουθώντας να επιτυγχάνεται η ίδια συνολική ενεργειακή απόδοση.
Αν προσθέσετε το λογαριασμό κατανάλωσης ενέργειας στο κόστος κατασκευής, θα διαπιστώσετε ότι η κατασκευή ενός παθητικού σπιτιού κοστίζει το ίδιο ή και λιγότερο από ένα συμβατικό σπίτι. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το εξής: αν μπορείτε να επενδύσετε οικονομικά στην κατασκευή ενός νέου σπιτιού, μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά και στην ανοικοδόμηση ενός παθητικού σπιτιού.
Μύθος 2ος: Ένα παθητικό σπίτι δεν επιβάλλει περιορισμό στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό
Παρόλο που μπορεί να υπάρχει η αντίληψη ότι ένα Παθητικό Κτίριο πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο κτιριακό τύπο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ένα παθητικό σπίτι μπορεί να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο σπίτι ή μπορεί να σχεδιαστεί βασισμένο στο προσωπικό σας στυλ. Ένα από τα λίγα κοινά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που μπορείτε να διακρίνεται στα περισσότερα παθητικά σπίτια είναι τα βαθιά εσωτερικά περβάζια των παραθύρων, που οφείλονται στο μεγάλο πάχος των εξωτερικών τοίχων. Χαρακτηριστικό που πολλοί το επιθυμούν.

Το δικό σου σπίτι. Είτε πρόκειται για ένα κατά παραγγελία σχέδιο Παθητικού σπιτιού ή ένα έτοιμο σχέδιο, η εμφάνιση και η αισθητική θα ταιριάζει στο τρόπο ζωής σας, στο στυλ σας και στον προϋπολογισμό σας. Passive Design Solutions ©
Μύθος 3ος: Ένα παθητικό σπίτι επιβάλλεται να έχει τέλειο ηλιακό προσανατολισμό
Ο ήλιος μπορεί να συνεισφέρει έως και στο 50% της απαιτούμενης θερμότητας σε ένα παθητικό σπίτι, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η επίτευξη του στόχου αυτού. Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η σημασία στην λεπτομέρεια μπορεί να αντισταθμίσουν την έλλειψη παθητικής ηλιακής θερμότητας.
Με ή χωρίς καλό ηλιακό προσανατολισμό, οι αρχές του παθητικού σπιτιού είναι απαραίτητες για την επίτευξη της συνεχούς άνεσης στο σπίτι. Τα ηλιακά διαγράμματα προσανατολισμού χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ποιο μέρος του σπιτιού έχει παθητικό ηλιακό δυναμικό.

Τα ηλιακά διαγράμματα προσανατολισμού χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του ηλίου, τον υπολογισμό της διάρκειας ηλιασμού σε ένα τόπο, για τον έλεγχο ηλιασμού και σκίασης των κατακόρυφων επιφανειών, τον υπολογισμό του ηλιασμού και σκίασης στο εσωτερικό του κτιρίου, τον υπολογισμό του φυσικού φωτισμού κ.τ.λ. Passive Design Solutions ©
Μύθος 4ος: Ένα αεροστεγές σπίτι θα αναπτύξει μούχλα
Τα ψυχρά ρεύματα αντιπροσωπεύουν το 40-50% όλων των θερμικών απωλειών στα καινούργια συμβατικά σπίτια. Η διαρροή αέρα μέσω του κτιριακού κελύφους μετακινεί επίσης μεγάλες ποσότητες υγρασίας στους τοίχους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούχλα, σήψη και αστοχία κτιριακού κελύφους. Η αεροστεγανότητα αποτρέπει πραγματικά αυτά τα ζητήματα.
Όλες η υψηλής απόδοσης κατοικίες διαθέτουν σύστημα εξαερισμού HRV που παρέχει συνεχή καθαρό αέρα. Ο συνδυασμός ενός αεροστεγούς κτιρίου με αποδοτικό σύστημα εξαερισμού έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλότερη ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Το παθητικό σπίτι είναι ένα υγιεινό κτίριο και ένα καταφύγιο για άτομα με άσθμα και αλλεργίες.
Μύθος 5ος: Δεν μπορώ να ανοίξω τα παράθυρά μου σε ένα παθητικό σπίτι
Τα παθητικά σπίτια επωφελούνται από το φυσικό αερισμό, τα ανοιγόμενα παράθυρα τοποθετούνται προσεκτικά στο σχέδιο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο διαμπερής αερισμός αντικαθιστά τη θερμότητα του σπιτιού με δροσερό νυχτερινό αέρα.
Κατά τη διάρκεια ενός καυτού και υγρού καλοκαιριού τα παράθυρα παραμένουν κλειστά για να κρατήσουν τη ζέστη έξω από το σπίτι, αλλά το άνοιγμα τους στις ενδιάμεσες εποχές είναι πολύ αποτελεσματικό για την ψύξη των χώρων.
Μύθος 6ος: Ένα παθητικό σπίτι δεν χρειάζεται σύστημα θέρμανσης
Το μέγεθος ενός συστήματος θέρμανσης και ψύξης εξαρτάται τόσο από την αποδοτικότητα του κτιριακού κελύφους όσο και από το τοπικό κλίμα. Σε πιο ήπιο κλίμα, το μέγιστο θερμικό φορτίο ενός παθητικού σπιτιού είναι τόσο μικρό που η θερμότητα μπορεί να διανεμηθεί μέσω των αγωγών εξαερισμού. Στα ψυχρά βόρεια κλίματα, μια μικρή αντλία θερμότητας σημειακής πηγής εξαλείφει την ανάγκη για καυστήρα θέρμανσης όπως συνηθίζεται σε ένα συμβατικό σπίτι.
Μύθος 7ος: Δεν μπορώ να έχω τζάκι σε ένα παθητικό σπίτι
Όλοι αγαπάμε την άνεση και την ομορφιά που μπορεί να προσφέρει ένα τζάκι σε ένα σπίτι. Τα τζάκια προπανίου ή σόμπες ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα παθητικό σπίτι. Αυτές οι μονάδες παρέχουν την άνεση μιας εστίας στο σπίτι και επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εφεδρικά συστήματα θέρμανσης κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος το χειμώνα.

Παθητική κατοικία με τζάκι καύσης ξύλου, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από το γραφείο Passive Design Solutions ©
Μύθος 8ος: Ένα παθητικό σπίτι πρέπει να χρησιμοποιεί εισαγόμενα γερμανικά οικοδομικά συστήματα
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα πιστοποιημένα συστήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι του παθητικού σπιτιού. Αντίθετα, η επιλογή διαθέσιμων τοπικών δοκιμών υλικών εξισορροπεί κόστος, εγγύηση, εξυπηρέτηση και υψηλή απόδοση.
Ευνοϊκότερο είναι να χρησιμοποιηθούν υλικά και εξοπλισμός γνωστά στους τοπικούς τεχνίτες. Ο συνδυασμός τοπικών προϊόντων με νέες μεθόδους κατασκευής μπορούν να επιτύχουν την ανώτερη απόδοση του παθητικού σπιτιού. Αυτή η επιλογή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας ελέγχου του κόστους!
Μύθος 9ος: Ο οικοδόμος μου δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει ένα σχέδιο παθητικού σπιτιού
Ενώ είναι πάντοτε ωφέλιμο για έναν οικοδόμο να ειδικεύεται στο παθητικό σπίτι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει τον τρόπο που χτίζουμε. Οποιοσδήποτε έμπειρος οικοδόμος που ενδιαφέρεται να μάθει νέες μεθόδους κατασκευής μπορεί να λειτουργήσει με τα σχέδια του Παθητικού κτιρίου.
Εάν επιθυμείτε την άνεση και την εξοικονόμηση ενέργειας ενός παθητικού σπιτιού, η διαθεσιμότητα ενός πιστοποιημένου οικοδόμου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο.
Μύθος 10ος: Για να χτίσω ένα παθητικό σπίτι πρέπει να πληρώσω την ακριβή πιστοποίηση
Ορίζουμε ένα παθητικό σπίτι ως ένα σπίτι το οποίο ενσωματώνει τις στρατηγικές του Παθητικού σπιτιού και το αυστηρό ενεργειακό σχεδιασμό το οποίο διαμορφώνει το αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών υποστηρίζουν το πρότυπο του παθητικού σπιτιού και θέλουν να το προωθήσουν πιστοποιώντας το δικό τους έργο. Μέχρι σήμερα, περίπου το 15% των παθητικών σπιτιών έχουν αποκτήσει πιστοποίηση. Πολλοί ιδιοκτήτες παθητικών σπιτιών έχουν επιλέξει αντ ‘αυτού να εξοικονομήσουν το κόστος της πιστοποίησης και να το επενδύσουν σε ηλιακούς συλλέκτες για να επιτύχουν το πρότυπο του σπιτιού μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (NZEB / net-zero energy building).
Μύθος 11ος: Ο σχεδιασμός μιας παθητικής κατοικίας είναι μια υπηρεσία προσιτή μόνο στους οικονομικά ευκατάστατους
Μέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός παθητικού σπιτιού απαιτεί την ανάθεση του έργου σε αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή που ειδικεύεται στο παθητικό σπίτι. Το κόστος σχεδιασμού μίας παθητικής κατοικίας μπορεί να είναι υψηλό, συχνά κοστίζει μεταξύ 5% -10% του προϋπολογισμού της κατασκευής του κτιρίου σας.
Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, μπορείτε να επιλέξετε έτοιμα αρχιτεκτονικά σχέδια. Αυτά τα έτοιμα σχέδια παθητικών σπιτιών παρέχονται σε επίδοξους ιδιοκτήτες σε μειωμένο κόστος σε σύγκριση με το κόστος σχεδιασμού παθητικού σπιτιού κατά παραγγελία.
«Αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την κατασκευή ενός νέου σπιτιού, μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά και στην ανοικοδόμηση ενός παθητικού σπιτιού!»
Συντάκτης άρθρου: Passive Design Solutions
Πρωτότυπο κείμενο: Common Myths About Passive House in North America

Τρεις διαφορετικές Παθητικές κατοικίες σχεδιασμένες και κατασκευασμένες
από το γραφείο Passive Design Solutions © στο Βόρειο Γκλεν του Καναδά.