Ψάχνετε για ενεργειακά αποδοτικό γυαλί για το σπίτι σας;

Επιλέξτε γυαλί χαμηλής εκπομπής (low-e)

Η αναπλήρωση της θερμότητας που χάσατε μέσω των παραθύρων σας μπορεί να είναι δαπανηρή, οπότε μην πετάτε τα χρήματά σας έξω από το παράθυρο! Εγκαταστήστε παράθυρα χαμηλής εκπομπής (low-e) με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για να μειώσετε τους λογαριασμούς θέρμανσης σας κατά τουλάχιστον 20% ετησίως.

Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα που εξοικονομείται, χρησιμοποιώντας ένα ενεργειακά αποδοτικό γυαλί στα παράθυρά σας, μειώνεται την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του σπιτιού σας, καθιστώντας το αποτύπωμα του άνθρακα μικρότερο και το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Σε αυτό το άρθρο σας παρέχουμε μια εις βάθος παρουσίαση των ενεργειακών υαλοπινάκων χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή Low-e) και των διαφορετικών επιστρώσεων τους.

Τι είναι το γυαλί χαμηλής εκπομπής;

Το γυαλί χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή low-e , όπως συνήθως αναφέρεται) είναι ένας τύπος ενεργειακά αποδοτικού γυαλιού που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας στο κρύο εξωτερικό περιβάλλον δια μέσου των παράθυρά σας. Το γυαλί Low-e έχει μια λεπτή, διάφανη επίστρωση από μικροσκοπικά στρώματα μεταλλικών οξειδίων, που μειώνει δραματικά τη μεταφορά θερμότητας και αντανακλά την εσωτερική θερμότητα πίσω στο δωμάτιό σας.

Η επίστρωση δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, επιτρέποντας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως να εισχωρήσει στο σπίτι. Ωστόσο, αν και διαφανής, αυτή η επίστρωση προστατεύει το σπίτι σας από τις ανεπιθύμητες ακτίνες UV (υπεριώδης ακτινοβολία) που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας, να ξεθωριάσουν τα χαλιά και τις επενδύσεις των τοίχων σας και να καταστρέψουν τα έπιπλά σας. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο της ακτινοβολούμενης θερμότητας (υπέρυθρο φως) που εισέρχεται και εξέρχεται από ένα δωμάτιο. Με άλλα λόγια, διατηρεί το σπίτι σας θερμότερο το χειμώνα, αντανακλώντας ορισμένα τμήματα του φωτεινού φάσματος του ήλιου, και πιο δροσερό το καλοκαίρι αντανακλώντας συγκεκριμένα τμήματα του φωτεινού φάσματος του ήλιου έξω. Έτσι εξοικονομείται χρήματα, μειώνοντας τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα πιο άνετο περιβάλλον διαβίωσης.

Η επίστρωση χαμηλής εκπομπής (low-e) διατηρεί το εσωτερικό του σπιτιού σας ζεστό τους χειμερινούς μήνες και δροσερό τους θερινούς μήνες

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργείας του γυαλιού low-e, μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα θερμός, και τα δυο λειτουργούν με το ίδιο τρόπο. Το θερμός έχει μια μεταλλική επένδυση, η οποία αντανακλά τη θερμοκρασία του ποτού που περιέχει. Η θερμοκρασία διατηρείται λόγω αυτής της συνεχούς αντανάκλασης που συμβαίνει, καθώς και των πλεονεκτημάτων μόνωσης που παρέχει ο αέρας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κελύφους του θερμός. Παρόμοια λειτουργεί και μια μονάδα μονωμένου γυαλιού, εφόσον το γυαλί low-e αποτελείται από εξαιρετικά λεπτά στρώματα αργύρου ή άλλα υλικά χαμηλής εκπομπής. Η μεταλλική επίστρωση χαμηλής επικάλυψης (low-e) αντανακλά τις εσωτερικές θερμοκρασίες πίσω στο εσωτερικό περιβάλλον, κρατώντας το δωμάτιο σας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Το γυαλί Low-e είναι απαραίτητο για δωμάτια ή κτίρια με μεγάλο ποσοστό παραθύρων ή γυάλινων θυρών, όπως κτίρια γραφείων, θερμοκήπια. Η χρήση των υαλοπινάκων χαμηλής εκπομπής συμβάλλει στη συγκράτηση της εσωτερικής θερμότητας ακόμη και το χειμώνα, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε άνετα τα δωμάτια για περισσότερους μήνες μέσα στο έτος. Το γυαλί Low-e συνιστάται περισσότερο για βόρεια ή ανατολικά παράθυρα, όπου αναμένεται μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας θερμότητας. Για τους υαλοπίνακες με νότιο και δυτικό προσανατολισμό, όπου η υπερθέρμανση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστάται η χρήση γυαλιού με επίστρωση ηλιακού ελέγχου χαμηλής εκπομπής (solar control low-e coatings).

Τι γίνεται με το καλοκαίρι;

Τώρα, τα παράθυρα με υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής όχι μόνο συγκρατούν τη θερμότητα μέσα το χειμώνα, αλλά μπορούν να την αντανακλούν πίσω το καλοκαίρι. Κυριολεκτικά επιλέγουν και αποτρέπουν την είσοδο σε ορισμένα τμήματα του ηλιακού φάσματος. Επομένως, επιτρέπουν λιγότερο υπέρυθρο φως (ακτινοβολούμενη θερμότητα) να εισέλθει στο σπίτι, διατηρώντας το πιο δροσερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Τύποι επίστρωσης Low-e

Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο διαφορετικοί τύποι επικαλύψεων χαμηλής εκπομπής: οι παθητικές επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής (passive low-e coatings) και οι ηλιακού ελέγχου επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής (solar control low-e coatings). Οι παθητικές επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν το ηλιακό θερμικό κέρδος σε ένα σπίτι ή κτίριο με σκοπό να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα της “παθητικής” θέρμανσης και τη μείωση της εξάρτησης από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης. Οι επιστρώσεις ηλιακού ελέγχου χαμηλής εκπομπής έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την ποσότητα ηλιακής θερμότητας που περνάει σε ένα σπίτι ή κτίριο με σκοπό να διατηρούνται πιο δροσερά τα κτίρια και να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με τον κλιματισμό.

Πού είναι;

Η επίστρωση μεταλλικών οξειδίων μπορεί να εφαρμοστεί στον υαλοπίνακα σε τρία διαφορετικά σημεία. Αν είναι μαλακή επίστρωση, θα βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του τζαμιού. Οι μαλακές επιστρώσεις είναι πραγματικά πολύ αποδοτικές όσον αφορά τις αντανακλαστικές ικανότητές τους, καθιστώντας τα τζάμια ενεργειακά αποδοτικά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από ακραίες φυσικές συνθήκες, για αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένες στην εσωτερική πλευρά του γυαλιού. Οι σκληρές επιστρώσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές αλλά μπορούν να αντέξουν τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και επομένως είναι συνήθως τοποθετημένες στην εξωτερική επιφάνεια των παραθύρων. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη περιοχή εφαρμογής τους είναι μεταξύ των δύο γυάλινων επιφανειών ενός παραθύρου διπλού υαλοπίνακα. Δεν είναι στην πραγματικότητα επίστρωση αλλά ένα λεπτό φύλλο αιωρούμενο στη μέση των υαλοπινάκων. Έτσι δεν λειτουργεί μόνο ως ένα παράθυρο χαμηλής εκπομπής, αλλά και ως μια μορφή θερμικής μόνωσης ενάντια στη ροή αέρα και την απώλεια θερμότητας. Με άλλα λόγια, αυτό το φύλλο μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά έναν διπλό υαλοπίνακα σε ένα τριπλό τζάμι και αυτή η μόνωση μπορεί να συμπληρωθεί περαιτέρω με την προσθήκη αδρανούς αερίου αργού για ακόμη μεγαλύτερη τιμή R.

Το τζάμι εκπέμπει τη θερμότητα πίσω στο δωμάτιο, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας και διατηρώντας το γυαλί συνεχώς ζεστό, γεγονός που μειώνει την συσσώρευση συμπυκνωμάτων τις παγωμένες ημέρες του έτους.

Τι είναι το αέριο αργού;

Το αργό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αέρια που χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν το διάστημα μεταξύ των δύο (ή τριών) υαλοπινάκων σε ένα θερμικό παράθυρο. Το αργόν είναι ένας καλός μονωτήρας.

Ποιόν να ρωτήσω;

Τα παράθυρα Low-e αξίζουν σίγουρα την επένδυση. Έρχονται τυποποιημένα πια, αλλά αν ανακαινίζεται ένα υπάρχον σπίτι, αυτά τα τζάμια μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα.

Δυστυχώς, πολλές παλαιότερες μονάδες διπλού υαλοπίνακα δεν περιέχουν γυαλί χαμηλής εκπομπής και ως εκ τούτου δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Με την αντικατάσταση του υπάρχοντος γυαλιού των παραθύρων σας με υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (low-e), μπορείτε να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας, να μειώσετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας και να μειώσετε το μέγεθος του αποτυπώματος άνθρακα. Οι υαλοπίνακες low-e μπορούν να κάνουν το σπίτι σας δυο φορές πιο ενεργειακά αποδοτικό σε σύγκριση με τα παλαιότερα διπλά τζάμια χωρίς επίστρωση χαμηλής εκπομπής.

Υπάρχουν διάφοροι κωδικοί ενεργειακής απόδοσης και όλοι ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον σας που ζείτε. Έτσι, καθώς διερευνάτε την επένδυση τοποθέτησης ενεργειακών υαλοπινάκων και τις επιστρώσεις γυαλιού χαμηλής εκπομπής low-e, σίγουρα θα θελήσετε να προσλάβετε έναν επαγγελματία ο οποίος θα μπορεί όχι μόνο να εγκαταστήσει τα νέα παράθυρα, αλλά μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τα μοντέλα που θα λειτουργήσουν καλύτερα στην συγκεκριμένη περιοχή από την άποψη της αντοχής, της εφαρμογής, της θέσης, της ισχύς και της συνολικής αποτελεσματικότητας.

Σχετικά άρθρα