Ισόγεια κατοικία στα προάστια του Βόλου

Η ισόγεια κατοικία έχει 280 τ.μ. και πρόκειται να κατασκευαστεί σε διαμπερές οικόπεδο φυτεμένο με ελαιόδεντρα και θέα τον Παγασητικό κόλπο.

Η καθαρή γεωμετρία του όγκου, ο προσανατολισμός, η μορφολογία, η διάταξη των ανοιγμάτων, η επιλογή των υλικών με καλά θερμικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν θερμική άνεση και καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο και διαμορφώνεται σε μια επιμήκη κάτοψη. Η γραμμική οργάνωση της κάτοψης με τους χώρους να αναπτύσσονται εν σειρά, παραταγμένους εκατέρωθεν ενός κύριου άξονα κίνηση με διεύθυνση ανατολή δύση, εξασφαλίζει το νότιο προσανατολισμό των κύριων χώρων (το καθιστικό, την τραπεζαρία και τη κουζίνα) και της πτέρυγας των υπνοδωματίων. Στη βόρεια πλευρά του κτιρίου αναπτύσσονται οι βοηθητικοί χώροι, όπως οι χώροι υγιεινής, ο χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ένας ξενώνας.

Οι όψεις σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και τις ανάγκες των χρηστών, με στόχο το βέλτιστο εσωτερικό φυσικό φωτισμό και δροσισμό. Μεγάλα ανοίγματα τοποθετήθηκαν στη νότια όψη του κτιρίου ώστε οι χώροι να δέχονται άμεσο ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ξύλινη πέργκολα προστατεύει τους εσωτερικούς χώρους από το έντονο ηλιακό φως αποτρέποντας την υπερθέρμανση και την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει στο εσωτερικό της κατοικίας κατά τη θερινή περίοδο. Στη βόρεια πλευρά του κτιρίου κυριαρχεί ένας λευκός συμπαγής τοίχος του οποίου η συνέχεια διακόπτεται από τα λιγοστά μικρά ανοίγματα και την κεντρική είσοδο. Η διαρρύθμιση των ανοιγμάτων στο νότο και στο βορρά σε συνδυασμό με τη φύτευση του οικοπέδου (αμυγδαλιές στο νότο και ελαιόδεντρα στο βορρά) προσφέρουν διαμπερή αερισμό και φυσικό αερισμό της κατοικίας τους ζεστούς μήνες.

Τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα στη νότια όψη της κατοικίας δημιουργούν μια οριζόντια φυσική συνέχεια της αυλής με τους εσωτερικούς χώρους.

Το λευκό χρώμα του σοβά και των μαρμάρων σε συνδυασμό με την ζεστή φωτεινή απόχρωση του ξύλου της σημύδας στο δάπεδο και στα έπιπλα κυριαρχούν στο εξωτερικό και το εσωτερικό της κατοικίας, δημιουργώντας ένα ύφος «καθαρότητας» και αρμονίας.

 

Σχετικά άρθρα