Μπορείτε να εντοπίσετε το παθητικό σπίτι στη θερμική εικόνα;

Οδηγός για εξωτερική θερμομόνωση I Μέρος 1ο

Η φράση που ακούτε συχνά να χρησιμοποιούν οι μηχανικοί για να εξηγήσουν την λειτουργία της  εξωτερικής μόνωσης είναι «σαν μια κανάτα – θερμός». Πράγματι, είναι ένα σκεύος που αναπαριστά τέλεια την απλότητα της ιδέας. Μπορείτε να τυλίξετε το κτίριο σε ένα συνεχές στρώμα μόνωσης, διατηρώντας σταθερή τη θερμική μάζα του και εξαλείφοντας τις θερμογέφυρες. Επειδή η εξωτερική μόνωση περιβάλλει την κατασκευή, το σημείο δρόσου βρίσκεται κοντά στο εξωτερική πλευρά του κτιρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος συμπύκνωσης στο εσωτερικό του εξαλείφεται.

Η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων μονωτικών υλικών και φινιρισμάτων δίνει στους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές άφθονες επιλογές τόσο από τεχνική όσο και από αισθητική άποψη. Είναι εύκολη η εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης και δημιουργεί στιβαρές κατασκευές που είναι ζεστές, ξηρές και υγιείς.

Τα περισσότερα παθητικά και χαμηλής ενέργειας κτίρια που κατασκευάζονται διαθέτουν εξωτερική μόνωση. Η εξωτερική μόνωση τοίχου, είναι εξίσου δημοφιλής στις ανακαινίσεις, όπου – με τις βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού και κατασκευής – προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα θερμικής άνεσης απλά και αποτελεσματικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν επιλέγετε να τοποθετήσετε μεγαλύτερου πάχους εξωτερική μόνωση στο κτίριο σας, το κόστος αυξάνεται σχεδόν πάντοτε ελάχιστα. Τα έξοδα για την εγκατάσταση της μόνωσης όπως οι σκαλωσιές, οι στερεώσεις και οι σοβάδες θα γίνουν ούτως η άλλως. Αυτά τα έξοδα δεν αλλάζουν πολύ εάν επιλέξετε ένα παχύτερο προφίλ μόνωσης. Το πρόσθετο κόστος που χρειάζεται να πληρώσετε είναι για τα μονωτικά υλικά.

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι εξωτερικής μόνωσης στην Ελληνική αγορά:

photo source: ewistore.co.uk

Διογκωμένη πολυστερόλη (Expanded polystyrene/ EPS)

Η διογκωμένη πολυστερόλη ή το EPS (Expanded polystyrene) είναι το πιο δημοφιλές και λιγότερο ακριβό μονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα εξωτερικής μόνωσης που διατίθενται στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή.

Η λευκή EPS που όλοι γνωρίζουμε υπήρξε η βάση της εξωτερικής μόνωσης για χρόνια και έχει θερμική αγωγιμότητα 0,037 έως 0,040 W / mK.

Πιο πρόσφατα έχει αντικατασταθεί από τη γκρι EPS, η οποία είναι ενισχυμένη με γραφίτη και έχει ανώτερη τιμή αγωγιμότητας περίπου 0,031 W / mK. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι έχετε την ίδια απόδοση με τη λευκή EPS τοποθετώντας ένα λεπτότερο προφίλ γκρι EPS.

Το EPS θεωρείται εύκολο στην εγκατάσταση. Είναι ελαφρύ, κόβεται εύκολα και είναι αρκετά ανθεκτικό. Επίσης είναι ανθεκτικό στο νερό, μπορεί να βραχεί κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε απώλεια θερμικής αξίας. Επειδή είναι τόσο συνηθισμένο υλικό, μπορείτε να το πάρετε σχεδόν σε οποιοδήποτε πάχος θέλετε.

Είναι εύφλεκτο υλικό (κατηγορία E/F), αλλά με προσθήκη κατάλληλων επιβραδυντών καύσης το υλικό καθίσταται έως και κατηγορίας Β με πολύ αργή εξάπλωση της φωτιάς. Ωστόσο, έχει πολύ μειωμένες ηχομονωτικές ιδιότητες και γι’ αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό ήχου.

photo source: passivehouseplus.ie

Εξηλασμένη πολυστερίνη (Extruded polystyrene insulation/ XPS)

Η παραγωγή της εξηλασμένης πολυστερίνης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940. Η διαδικασία εξέλασης αφρώδους πολυστυρενίου έχει ως αποτέλεσμα τη παραγωγή ενός υλικού με ομοιόμορφες μικρές, κλειστές κυψέλες, οι οποίες δίνουν ένα ανώτερης ακαμψίας αφρό, καθιστώντας τον ιδιαίτερα ανθεκτικό στη συμπίεση και με θερμική αγωγιμότητα περίπου 0,034 W / mK. Το XPS έχει φυσική αντοχή στη βροχή, το χιόνι, τον παγετό και τους υδρατμούς και είναι ένα εξαιρετικά σταθερό υλικό, το οποίο διατηρεί την αρχική του θερμομονωτική απόδοση και τη φυσική του ακεραιότητα ακόμα και εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Οι σωστά τοποθετημένες πλάκες XPS έχουν διάρκεια ζωής συγκρίσιμη με εκείνη του κτιρίου ή της κατασκευής. Η κλειστή δομή των κυψελίδων της και η κατεργασμένη επιφάνεια της εξηλασμένης πολυστερίνης  δεν συγκρατεί σημαντικές ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να μην απορροφά υγρασία. Το XPS χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, υπόγεια και στην κατασκευή αντεστραμμένων δωμάτων, αλλά έχει πολύ μειωμένες ηχομονωτικές ιδιότητες. Είναι εύφλεκτο υλικό (κατηγορία E/F), αλλά με προσθήκη κατάλληλων επιβραδυντών καύσης το υλικό καθίσταται έως και κατηγορίας Β με πολύ αργή εξάπλωση της φωτιάς.

Η αφρώδης εξηλασμένη πολυστερίνη είναι ένα άοσμο υλικό, συνήθως γαλάζιου ή ανοιχτοπράσινου χρώματος, με άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες, ανώτερο της διογκωμένης πολυστερίνης, με ψηλότερο όμως κόστος αγοράς.

photo source: greenbuildingadvisor.com

Φυσικός Ορυκτοβάμβακας (Mineral wool)

Ένα άλλο γνωστό υλικό, o φυσικός ορυκτοβάμβακας, είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές και έχει θερμική αγωγιμότητα περίπου 0,037 W / mK.

Τα ινώδη μονωτικά υλικά έχουν τα καλύτερα πιστοποιητικά πυροπροστασίας- απλά δεν καίγονται! Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο επιλέγεται συχνά σε κοινωνικές κατοικίες και εμπορικά πολυώροφα κτίρια. Θεωρείται ότι είναι λίγο πιο δύσκολο στην εφαρμογή του, διότι κόβεται δύσκολα και μερικοί άνθρωποι νιώθουν φαγούρα όταν έρχονται σε επαφή με το υλικό. Πρέπει επίσης να διατηρείται στεγνό κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Αν υγροποιηθεί, η απόδοσή του θα επανέλθει μόλις στεγνώσει πλήρως.

Τα προϊόντα ορυκτοβάμβακα έχουν μικρή αντίσταση στη διάχυση υδρατμών. Οι διαχεόμενοι υδρατμοί διαπερνούν με ευκολία το θερμομονωτικό υλικό. Ο φυσικός ορυκτοβάμβακας αναπνέει – αυτό σημαίνει ότι η υγρασία ή οι υδρατμοί στη κατασκευή θα περάσουν στην εξωτερική επιφάνεια ανεμπόδιστα. Η υψηλή διαπνοή του υλικού, ευνοεί  την αποβολή πιθανής υγρασίας συμπύκνωσης με εξάτμιση. Μετά την εξάτμιση το υλικό επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση χωρίς μεταβολή των ιδιοτήτων του. Επίσης, έχει άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ηχομονωτικό υλικό.

Στο εμπόριο διατίθενται σε ρολά, σε πλάκες, σε μορφή σάντουιτς με στερεά προστατευτικά στις πλευρές του, ή σε μορφή κοχυλιών για θερμομόνωση σωληνώσεων.

photo source: passivehouseplus.ie

Φαινολικός αφρός (phenolic foam PF)

Ο φαινολικός αφρός είναι μεταξύ των πιο ακριβών θερμομονωτικών υλικών αλλά και με τη καλύτερη απόδοση στην αγορά, με θερμική αγωγιμότητα 0,021 W / mK. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας εξαρτάται όμως σημαντικά από το πάχος του υλικού και το υλικό επικάλυψης.

Επειδή είναι ένα υλικό υψηλής απόδοσης, είναι μερικές φορές η μόνη βιώσιμη επιλογή. Για παράδειγμα, σε στενά περάσματα μεταξύ σπιτιών, ένα λεπτό προφίλ από φαινολικό αφρό μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη τιμή U χωρίς να καταστήσει το πέρασμα ακατάλληλο.

Στο ίδιο πνεύμα, ένα από τα πολλά οικοδομικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη στις ανακαινίσεις είναι η προεξοχή της οροφής. Ένα λεπτότερο προφίλ μόνωσης μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη επέκτασης της προεξοχής.

Η φαινολική μόνωση είναι πυρίμαχη και είναι γενικά διαθέσιμη σε διάφορα πάχη από τα 20mm έως 100mm, αν και είναι δυνατό να διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις – σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να εμπιστευτείτε εκπαιδευμένους, πιστοποιημένους τεχνίτες για να σας το κατασκευάσουν. Ορισμένοι επαγγελματίες τεχνίτες λένε ότι το συγκεκριμένο υλικό τείνει να απαιτεί παχύτερες βάσεις και πρόσθετες συνδέσεις σε σύγκριση με άλλες μονώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος.

Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή στη συμπίεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θερμομόνωση οριζοντίων επιφανειών όπως δάπεδα και δώματα. Πρέπει να διατηρείται στεγνό κατά την εγκατάσταση. Ωστόσο, λόγω της κλειστής δομής των κυψελίδων του και της επικάλυψης με αδιάβροχα υλικά είναι πρακτικά αδιάβροχο, δεν απορροφά υγρασία και δεν συγκρατεί σημαντικές ποσότητες νερού. Αν τυχόν απορροφήσει υγρασία στην επιφάνεια του δεν μεταφέρεται στο εσωτερικό.

Διατίθεται στην αγορά είτε σε πλάκες, είτε σε μορφή πολλαπλών στρωμάτων (σάντουιτς) με επικάλυψη φύλλων αλουμινίου (για αύξηση της ανακλαστικότητας) ή πισσόχαρτου ή αδιαβροχοποιημένου χαρτιού ή υαλοπιλήματος είτε σε ειδικά μορφοποιημένα κοχύλια που βρίσκουν εφαρμογή στη μόνωση σωληνώσεων.

Τέλος, είναι άκαυστο υλικό (κατηγορίας Β) ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν παράγει καπνό ή τοξικά αέρια και έχει άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες.

photo source: archiexpo.com

Ίνες ξύλου (wood fibre)

Οι ίνες ξύλου θεωρούνται οικολογικό θερμομονωτικό υλικό επειδή προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες (ξύλο, προϊόντα ξύλου και άλλα φυτικά ινώδη υλικά). Έχουν θερμική αγωγιμότητα γύρω στο 0,039 W / mK, για αυτό απαιτείται αύξηση του πάχους της θερμομονωτικής στρώσης ώστε να παρέχει ισοδύναμες θερμικές επιδόσεις με άλλα θερμομονωτικά υλικά. Είναι υδρατµο-διαπερατό υλικό, επιτρέπεται η αναπνοή του υλικού όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα σωστά φινιρίσματα και συγκολλητικά, συμβάλλοντας στην καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Είναι λίγο πιο ακριβό από το φυσικό ορυκτοβάμβακα και το πετροβάμβακα.

Η ινώδης δομή του υλικού επιτρέπει τη συγκέντρωση και αποθήκευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια την απελευθέρωση της τη νύχτα όταν πέφτει η θερμοκρασία, καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση συμπύκνωσης στην επιφάνεια του υλικού και καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο στην ανάπτυξη μούχλας.

Έχει άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες και λόγω των προσμίξεων του αναφλέγεται πολύ δύσκολα και επιβραδύνει τη φωτιά. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε εσωτερική θερμομόνωση όταν απαιτείται ηχομόνωση του χώρου όπως ωδεία, θέατρα, κινηματογράφους, στούντιο ηχογράφησης και χώρους μαζικής ψυχαγωγίας.

Επιλέξτε το κατάλληλο συνεργείο

Η εποπτεία και ο ποιοτικός έλεγχος είναι απολύτως απαραίτητοι κατά την εγκατάσταση της εξωτερικής θερμομόνωσης. Μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα θερμομόνωσης στον κόσμο, αλλά αν δεν εγκατασταθεί από έμπειρους τεχνίτες, θα αποτύχει, και η αποτυχία του προϊόντος δεν αφορά μόνο την απόδοση της μόνωσης. Η κακή ποιότητα εφαρμογής, οι κακές λεπτομέρειες, ο ανεπαρκής προγραμματισμός και η κακή επικοινωνία μεταξύ του κατασκευαστή και του συνεργείου εφαρμογής μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά της κατασκευής και σοβαρή μείωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, το συνεργείο τοποθέτησης του συστήματος μόνωσης να είναι εκπαιδευμένο, πιστοποιημένο και να συνιστάται από τον κατασκευαστή.

Photo source της κεντρικής εικόνας: ecosupplycenter.com

Σχετικά άρθρα