Παθητικό κτίριο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Το πρώτο πιστοποιημένο Passivhaus στην Ελλάδα, ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών βρίσκεται στην Αγριά, μια παραθαλάσσια κωμόπολη, επτά χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου. Το έργο μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από δυο πολιτικούς μηχανικούς, τον Στέφανο Χατζούλη και την Χριστίνα Γεωργιάδη.

Διεθνή πιστοποίηση Passivhaus

Πρόκειται για τρεις κατοικίες 477 τ.μ., με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης με μορφολογικά στοιχεία τοπικής παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Οι εξωτερικές όψεις διακοσμήθηκαν με πέτρα, λευκό σοβά και ξύλο. Η βάση των σπιτιών είναι επενδυμένη με πέτρα, ενώ στους δυο επάνω όροφούς παρατηρούμε ανάμειξη πέτρας με λευκό σοβά. Τα κουφώματα των ανοιγμάτων είναι κατασκευασμένα από ξύλο.  

Άποψη της δυτικής όψης του συγκροτήματος

Στο ισόγειο βρίσκεται ένα φωτεινό σαλόνι με τζάκι, η κουζίνα με την τραπεζαρία και ένα μικρό WC. Μια μεταλλική σκάλα με ξύλινη επένδυση οδηγεί σε τρία υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο στον επάνω όροφο.

Η γεωμετρία των σπιτιών, ο προσανατολισμός, το μέγεθος και η διάταξη των ανοιγμάτων και η χρήση δομικών υλικών με υψηλή θερμική αγωγιμότητα επιτυγχάνουν θερμική άνεση, χαμηλό κόστος θέρμανσης και ψύξης και καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα.

Το συγκρότημα κατοικιών διαθέτει

  • εξωτερική μόνωση 15 εκ διογκωμένης πολυστερόλης (EPS)
  • ξύλινα κουφώματα με διπλά τζάμια γεμάτα με αέριο αργού
  • απουσία θερμογεφυρών 
  • μονάδα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας (ξεχωριστή μονάδα για κάθε κατοικία), και επιπλέον συστήματα ηλιοθερμίας.
  • αεροστεγές περίβλημα (n50 = 0,6 / h)
  • επίπεδο ηλιακό συλλέκτη με δοχείο αποθήκευσης 300 λίτρων για κάθε σπίτι
  • χρησιμοποίηση τοπικών δομικών υλικών

Άποψη των δυο κατοικιών από το δρόμο

Άποψη της νότιας όψης

Άποψη της βόρειας όψης

 

Σχετικά άρθρα